viestursrudzitis.lv

Blogs

Sākums » 2009 » Maijs » 4 » Neatkarības diena
Neatkarības diena
10:11 AM

 

Cilvēka atmiņai raksturīga sliktu, nepatīkamu un briesmīgu notikumu izbalēšana vai transformēšanās atmiņā ātrāk, nekā patīkamo un lielisko. Ja būtu otrādi, psihisku traumu ārstēšana būtu daudz mazāk rezultatīva. Ja būtu otrādi, mēs mūsu šodienas bailes vai dusmas vēl daudz vairāk turpinātu saistīt ar čeku, ceku un ikdienas nacionālajiem pazemojumiem. Šāda īpatnība nozīmē arī, ka atmiņas mainās un mainās attieksme pret atmiņām, līdz ar to mainās pats kādreiz notikušais. Un vienmēr varēs strīdēties, vai bija tā, kā es atceros vai bija tā kā bija.

 

Pirms astoņpadsmit gadiem Latvijas valsts modās vēlreiz, pilngadība, apsveicu sevi un mūs visus ar to! Vecums, kuru sasniedzot, cilvēks, parasti pats to tā īsti vēl neapjauzdams, sāk zaudēt lielisko privilēģiju „lekties” ar vecākiem un visās savās nelaimēs vainot tikai viņus. Jo vienmēr varēs dzirdēt atbildi – tu tak esi liels jau tagad, dari pats!

Bet pusaudziskajam garam tomēr nav raksturīgi beigties līdz ar pilngadību. Tas vienmēr urdīs un liks būt alternatīvam, protestēt un meklēt jaunus ceļus. Bet arī vienmēr gribēs, lai vecāki apmaksā viņa rēķinus. Cīnīsies pret „netaisnību” un „apspiešanu” latviskajā variantā tomēr kautrējoties nosaukt sevi par sociālismu.

 

No Neatkarības deklarācijas parakstīšanas laika man ir palikusi atmiņā ne tikai Rīgu dimdinošā, par deklarāciju nodoto balsu līdzskaitīšana pūlī pie Saeimas ēkas, kuru translēja radio, un kas, vajadzīgo balsu skaitu pārsniedzot, pārauga vispārējās tautas gavilēs. Es atminos arī cilvēkus, kas lēkāja pa tikko nogāzto Ļeņina pieminekli, šīs atmiņas man patīk daudz mazāk.

Esmu domājis, kādēļ šis mūsu tautai tik svarīgais dokuments nesaucas par Brīvības deklarāciju. To tomēr sauc vārdā, kas sevī ietver arī vārdu „atkarība”, ne tikai tā noliegumu. Gan jau tas saistīts ar cilvēka vēlmi dzīvot ne tikai pagātnē (vairāk vai mazāk atmiņas izmainītā), bet arī nākotnē, deklarējot mērķi, nevis jau sasniegtu realitāti.

 

Un tomēr man arī mērķi šķiet pareizāk formulēt kā Brīvību vai Atbrīvošanos, vismaz. Varbūt tas labāk atļautu mums ieraudzīt daudzos baļķus savās acīs, neierobežojot sevi citu skabargu saskatīšanas aklumā. Neapdalot sevi ar palikšanu mūžīgā bērnībā, izaugot. Bet es saprotu arī, ka to jau nevar izdarīt ātrāk, kā sasniedzot pilngadību.

Viens, ko mēs jau varētu varēt – izmainīt sevi savās attiecībās ar cittautiešiem, lai cik mazaudzināti vai citādi cietuši tie arī nebūtu. Mums vajadzētu viņiem atvainoties tagad, kad esam jau lieli. Saucot viņus par okupantiem, mēs nevis in-formējam par realitāti, bet gan to formējam. Mēs nostādām šeit ieradušos ekonomiskos bēgļus pret mums, tādējādi iedodot tiem milzu ietekmi. Mēs viņus darām līdzīgi atbildīgus par sevi kā mūsu Vecākus, gribot nekad nepieņemt, ka nu jau esam tajā vecumā, kad pašiem jānosaka sava dzīve.

Tur nav nekā objektīva, tās ir tīras bērnišķīgas projekcijas. Padomju gados Latvijā ieplūdušie cittautieši bija ne mazāk no padomju varas cietuši kā mēs, ja ne vairāk. Un padarīt viņus vairāk atbildīgus par padomju ārprātu nozīmē nevis būt objektīviem un pieaugušiem, bet gan subjektīviem un – pusaudžiem.

 

Otra sfēra, kur mums būtu jāatbrīvojas no „projekcijas par Vecākiem” ir ekonomika. Jo līdz šim „neatkarīgās” Latvijas tautsaimniecību ir virzījis pusaudziskais princips – „valsts mani jāj, bet mani tas stiprina”. Princips – „par spīti”. Godīga nodokļu maksāšana joprojām nav goda lieta, nav personiskā „līguma ar valsti”, joprojām valda ilūzija, ka valsts – tie neesam mēs. Tie ir kādi ļaunie, kas grib mums atņemt. Bet mēs nedodam, mēs izdomājam arvien asprātīgākus veidus, kā neatdot. Mēs priecājamies un svinam, kad tas izdodas. Un patērējam milzu enerģiju, iegūstam neskaitāmus sirmus matus, kad neizdodas.

 

Nu nē tak. Mēs paši esam atbildīgi, mēs esam šie Vecāki, pret kuriem esam cīnījušies, mēs esam Valsts. Neatkarība kā mērķis vēl jāsasniedz, tam būs vajadzīgi četrdesmit, kā jau Mozus to atklāja pirms trīs ar pus tūkstošiem gadu. Bet astoņpadsmit jau ir kaut kas, mēs jau esam lieli.

Skatījumu skaits: 1004 | Pievienoja: marta | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 5
5 SantaBlue  
0
Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also...

rH3uYcBX


4 Ruuta  
0
Diemzeel biezi pati sevi piekeru, ka tiesaam neesam tik smalki un spici, kaa pasiem gribeetos vai iedomaajamies. Jo mazaak muusu kluust, jo skaidraak lien aaraa visas aaza kaajas. Lielajaas tautaas vienkaarsi kvantitaate dod arii daudzveidiibu, kas kaut kaa visu liidzsvaro. Par krieviem runaat ir gruuti. Vini tiesaam valsts meerogaa vienmeer ir slimojusi ar impeeriskumu. Kurpretii mees - ar mazveertiibas kompleksu un taa otru pusi - dizu lepniibu. Runaajot par Skujenieku, gribeeju noraadiit tiesi uz vina liidzsvarotiibu. Kaa vins pats saka - vina dzeju lasa kaa kaazaas, taa beerees. Kaut kaada atblaazma vinaa ir no Rainja, bet vinam to saapi ir izdevies paarsaapeet un beigaas par sevi pat garsiigi pasmieties - sk. Tagad es esmu Aleksandrs.

3 kaspars  
0
starp citu, runājot par briedumu - visam jau ir divas puses. Teiksim, šodien draudzenes mamma stāsta man - stāvējusi kaut kur rindā un dzird, ka divas krievietes sarunājas, un par latviešiem saka: самый тупой народ...
Viena problēmas puse ir tā, ka mums ir jānodrošina, ka no mūsu puses ir dialogs, nevis lamāšana par okupantiem un vainas sajūtas dzīšana. Bet no otras puses, tas arī nebūs dialogs, kur otra puse atļaujas necieņu pret latviešu tautu un latviešu kultūru, un no mūsu puses brieduma pazīme nebūs, ja mēs to ignorēsim.

2 kaspars  
0
tikko pieķēru sevi duālismā :)

skaidrs, ka par Visu Latvijai nevajadzētu balsot pašvaldību vēlēšanās, jo viņi ātri vien saplēsīsies ar krieviem.

Bet, kad tikko noskatījos LTV interviju ar Rihardu Pīku, Visvaldi Lāci un vēl diviem personāžiem Eiroparlamenta vēlēšanām, tad sapratu, ka Lācis Eiroparlamentā ir tas, kas ir vajadzīgs. Lai nu viņš arī ir kareivīgs un varbūt negūs daudz draugus, toties skaidrs, ka viņš pārstāvēs valsts, nevis visādu koruptīvu grupējumu intereses! :)


1 Rūta  
0
Šorīt gluži līdzīgas domas sanāca Burkovska raidījumā ar Jolantu Cihanoviču. Paldies viņai par formulējumu: neatkarība vēl nav briedums. Nu, bet briedums ir tas, kas netiek vairs deklarēts, kas vai nu ir, vai nav, un ja ir, to nevar nejust. Tāds prieks tagadējos laikos nupat radās, kad beidzot nopirku - tas arī svarīgi - stāties pavisam personīgās attiecībās ar grāmatu! - Knuta Skujenieka Rakstu to sējumu, kas uz muguriņas formulēts kā "Rakstītais. Runātais. Stāstītais" - raksti, runas, intervijas šajos visos pārmaiņu laikos. To nu gan varētu ieteikt katram, kam vajag kaut kā atsperties, - tāpat jau visus Skujenieka rakstus, bet šo sējumu sevišķi. Latviskās pašcieņas kvintesence, pamats. Nav ko urbties senklasiķu likstās, paskatieties uz dzīvo klasiķi, kas saka: visa ļaunuma un iznīcības sakne ir sevis žēlošana. Ļoti veselīgs latviskuma apliecinājums par spīti visai ņerkstoņai. Gudrība, kas iegūta par augstu un skaudru cenu.

Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]

Statistika