viestursrudzitis.lv

Blogs

Sākums » 2009 » Jūlijs » 13 » Ārstu pienākums
Ārstu pienākums
11:21 PM

 

Uzzinot, kā uz budžeta krahu reaģē kolēģi kardiologi un ortopēdi, aizdomājos. No vienas puses, tantiņa, kuras kāpostus tirgū neviens nepērk, jeb kuru cena ir tik zema, ka neatmaksājas audzēt, ātri pārorientējas. Un sāk tirgot kartupeļus vai bietes. Varbūt ārstiem varētu ieteikt to pašu?

Bet ir tak otra puse – spēja veikt tādas operācijas, kas glābj pacientu dzīvību vai dzīves kvalitāti kā minumums, neizaug tik vienkārši kā kāposti, un ne vienā gadā. Cilvēki ir ieguldījuši visu savu dzīvi, lai spētu veikt profesionālus brīnumus pacientu dzīves radikālā paildzināšanā. Vai viņi var tā vienkārši pateikt – nu labi, es esmu izglītots cilvēks, varu nopelnīt arī ar ko citu! Un aiziet, atrisinot personiskās nopelnīšanas problēmu.

Es tā izdarīju. 1994. gadā pārstāju cīnīties par bērniem, kas pa dažādiem ceļiem nokļuvuši toksisku un narkotisku vielu lietošanā. Teicu sev – ne es, bet valsts ir par to atbildīga, es esmu atbildīgs par sevi un saviem bērniem, meklēdams un atrazdams, ko cilvēkiem vajag un par ko viņi gatavi maksāt. Savu un savas ģimenes apgādāšanas problēmu es atrisināju.

Bet vai pēdējos piecpadsmit gados kaut kas nozīmīgs ir noticis šķietami tik sociāli svarīgā jomā kā nepilngadīgo toksisko un narkotisko vielu lietotāju rehabilitācija un šīs lietošanas profilakse? Stagnācija. Aritmētika, kaut ko uzskaitot. Straupes Pusaudžu rehabilitācijas kolektīva iznīkšana…

Nevaru teikt, ka tagad mana ārsta sirdsapziņa būtu mierīga. Gan jau daudzi bērni, kas varētu būt dzīvojuši, tagad dus kapos, jo es toreiz padomāju par saviem bērniem.

 

Bet – politiskā impotence tak! Kā profesionālis, kas kaut ko piedāvā, var izšķirt, ka tieši viņa piedāvājums ir nozīmīgs sabiedrībai un tās maciņam, nevis tikai ārsta personiskajām grūtībām zaudēt savu gadiem krāto profesionālo kapitālu? Tāpēc taču politiķi ir  - lai atbildētu, izjustu, cik sabiedrībai ir vai nav vajadzīgs tāds vai citāds kardioloģisks, ortopēdisks vai narkoloģisks pakalpojums. Politiķiem būtu jādiskutē un jācīnās par kaut kādu prioritāšu eksistenci, atbilstoši valsts maciņa biezumam.

Taču mēs redzam, ka sagrābušies vieglu naudu treknajos gados, viņi kaut kā ir pagaisuši, uzsūkušies. Un saka mums – prioritāšu nav, sadalīsim atlikušo vienlīdzīgi uz galviņām…

Un tagad profesionāļiem ir jānonāk divās konfliktējošās lomās – vienā, kurā nežēlīgi grūtā darbā ir radīts kāds produkts un otrā – kurā jābūt spiestiem šo produktu pārdot vienam bankrotējušam pircējam („izsist naudu” ministrijā) un nedaudz arī maksāt-nespējīgiem un protams arī –negribošiem pacientiem, kaujoties ar kolēģiem no citām sfērām tajā skaitā, zaudējot cilvēcisku un iegūstot mežoņu seju.

Iznāk, ka kardiologiem ir vajadzīga kardioloģija un ortopēdiem – ortopēdija. Es joprojām domāju ka nē, tā nedrīkst būt. Bet ja tā ir, tad psiholoģiski skaidra arī „aplokšņu naudas” pieprasīšanas izcelsme. Mēs (valsts dienestā kalpojošie kardiologi, ortopēdi, narkologi) nesam galīgo atbildību par nozares izdzīvošanu un attīstību! Bet ja tā, tad mums tā pieder, nevis valstij. Ja atnāks politiķi un pierādīs, ka bez mantrausības viņiem piemīt arī spriestspēja un spēja uzņemties atbildību, tad lietas varētu tikt pārskatītas. Ārsts varbūt varētu sākt atbildēt tikai par ārstēšanu, ja vien pārāk daudzus savas dzīves gadus nebūs pavadījis „naudas izsišanas” cīņās.

Medicīna ir vajadzīga pacientiem, sabiedrībai. Un politiķu pienākums ir noorganizēt, lai cilvēkiem tā būtu pieejama. Ārstu pienākums ir ārstēt un visu sev atvēlēto dzīvi domāt, kā to izdarīt labāk. Tā man šķiet.

Skatījumu skaits: 20064 | Pievienoja: marta | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru kopskaits: 371 2 3 4 »
37 vigrx plus  
0
vigrx plus

36 c'est moi  
0
Hey! Bonsoir a tous sur cet espace de discussion consequemment courtois !!!
On me surnome LADONNA

J'adore:Ecouter un bon sermon
yvon marciano
offrir ma femme

j'aime pas le yaoi
???

35 ErobeJermtome  
0
http://www.fashionstyleireland.com/ Shop FashionStyleIreland for the latest designer women's clothing, shoes, the world's leading designers. Plus enjoy worldwide express delivery .

34 lyncdaymn  
0
tema

33 immimiIcernon  
0
锘縖url]http://www.fotbollsskorbutiker.com/[/url]K枚p fotbollsskor fr氓n Nike, Adidas Puma i Sveriges st枚rsta sportbutik p氓 n盲tet. Alltid fri frakt.http://www.fotbollsskorbutiker.com/nike-fotbollsskor-c-63.html

32 gogunlaranign  
0
http://www.hcases.com/ cool iphone 4 cases for cheap Hcase

31 attidaDilevew  
0
BEionMHVImYtUG, [url

30 ErotyczneFilmy4  
0
If you wish to perform initially, sexy stuff and the various other exciting moves that the friends have mentioned about need to be the to occur in your thoughts. Continue to keep all those thoughts apart and leave the perverted ideas for instances when both you and your girlfriend tend to be more familiar with a single another, at a physical & an emotional amount.
http://suche.t-online.de/fast-cg...._num=10
http://search.goo.ne.jp/web.jsp....m=pager
http://www.davidwhyte.com/forums/viewtopic.php?f=26&t=91629

I'm hoping this has given a hand to a little to know why your sweetheart or better half is saying number It no doubt is note because of the one but rather to her. Remember you will discover exceptions to every little thing. If a girl is saying that all those you ever desire is sex, what exactly she is saying is she needs particular attention from you it does not lead to love-making. That way your lover doesn't feel like just one reason you happen to be giving her particular attention is to get intercourse from herhenne.
http://suche.web.de/web?q=s....erp_pag
http://search.zonealarm.com/search?....tu=null
http://suche.t-online.de/fast-cg...._num=10

29 Raleigh69  
0
jgBsNJqlqeYSOqIxVUXkUCdvMhpz http://huehbxbg37gbq781sbha45.org ozrfvXEqsErBHh

28 bcbaggets  
0
Jeanelle
466721183211161267322458

1-10 11-20 21-30 31-37
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]

Statistika