viestursrudzitis.lv

Blogs

Sākums » 2009 » Oktobris » 5 » Kalpotāju dikatūra
Kalpotāju dikatūra
8:41 AM

 

Meklējot  atbildes uz daudzajiem jautājumiem „Parex” bankas pārņemšanas sakarā, šajā procesā dalību ņēmušās personas un politiskie spēki polarizējas un sāk viens otru vainot visādos grēkos, visnotaļ interesantos.

Tas, ka šajā procesā Latvijas Bankas šefs ir nevis argumentējis, bet spiedzis, lai paliek retorisku cīņas paņēmienu apjūsmotājiem un analizētājiem. Bet tas, ka Rimševica alga joprojām, neieslīgstot sīkumos, ir trīskārt lielāka par Valsts Prezidenta, nemaz jau nerunājot par sīkaļīgo Ministru prezidenta atalgojumu, gan liek aizdomāties.

Un tad vēl Finansu un Kapitāla tirgus (esmu par slinku, lai precīzi ielāgotu visus šos nosaukumus) granddāmas Rimševicu un gan jau arī sevi aizstāvošais paziņojums, ka tik svarīgos amatos sēdošie cilvēki nedrīkstot būt nabagi. Tas viņai skaitās pietiekams pamatojums.

To var saprast tā, ka visa šī putra savārījusies arī tādēļ, ka ne Rimševics, ne Krūmane nav bijuši pietiekoši finansiāli aizsargāti, tas ir – bijuši ietekmējami, jo viņu atalgojums vēl nav sasniedzis to, kuru saņēmuši „Parexa” Kargins un Krasovickis. Varētu ilgi runāt par jautājumu, cik jāmaksā ierēdnim, lai viņš būtu vismaz lojāls pret valsti tad, kad būt lojālam pret sevi personiski var būt finansiāli daudz patīkamāk. Bet tā var zaudēt jebkuru cerību aiztikt līdz jautājumam par patriotismu pret valsti – savu darba devēju un saimnieku.

Šeit mēs nevaram nenonākt pie tā, ko bija pamanījis pat Kārlis Leiškalns – cilvēki pret valsti izturas kā pret māti, no kuras gaida gan pamudinājumus gan apbalvojumus. Kas ir tieši pretēji tam, kā par to izteicies Amerikas prezidents Kenedijs: „Nejautā, ko Amerika ir devusi tev. Bet pajautā, ko tu esi devis Amerikai”.

 

Mani interesē šīs sociālpolitiskās bērna – mātes attiecības. Kā cilvēki uztver realitāti. Izskatās, ka neviens no nosauktajiem neredz sevi par Kalpotāju, vairāk par tādu kā savdabīgu mikrouzņēmēju, kas pārdod savus pakalpojumus tikai vienam pircējam – valstij. Tomēr neviens no viņiem nav apliecinājis, ka spēj šos pakalpojumus pārdot arī citos tirgos, tādēļ es nu nekādi nevaru pieņemt ne Rimševicu ne Krūmani kā tādus, pēc kuriem stāvētu rindā privātas kompānijas, gatavas šos speciālistus pārpirkt un apzeltīt.

Es nevaru spriest, bija viņi savu uzdevumu augstumos Parexa pārņemšanā vai nebija. Pat Ģenerālprokurors domā, ka tas prasīs ļoti ilgu laiku, lai visu noskaidrotu. Man gribas šo to pateikt šo valsts Kalpotāju sakarā, kas uztver sevi par Uzņēmējiem. Kas iedomājas sevi par nezin cik vērtīgiem, vienlaikus esot ļoti korumpējamā stāvoklī ar saviem daudzu simtu tūkstošu lielajiem parādiem. Un kas skaļi vai klusām, bet par savu lielo algu pamatojumu min to, ka algai samazinoties, vairs nespēs atmaksāt paņemtos kredītus.

 

Manuprāt, tā ir Kalpotāju diktatūra. Kopā ar deputātiem un politiskajām partijām šie gudrinieki ir nozaguši mums valsti un cenšas iegalvot, ka tas ir normāli. Šie cilvēki nemaz nejūtas mazvērtīgi attiecībā pret īstajiem uzņēmējiem, kas riskē ar personisko naudu, mēģinot radīt darba vietas, kas ražotu konkurētspējīgu produktu tirgū. Vēl vairāk, viņi mēģina šos uzņēmējus ierobežot, kontrolēt un reketēt, saņemot savu nemaz ne tik mazo, turklāt garantēto algu no valsts, kurpretī uzņēmējam garantēts netiek nekas.

Problēma ir šādu Kalpotāju milzīgais skaits Latvijā attiecībā pret to cilvēku skaitu, kas mēģina paši saviem spēkiem darboties tirgū. Šai krīzei būtu jābūt kā slotai, kas iztīra no siltām vietiņām visus, kas nelietderīgi apēd mūsu nodokļus. Tomēr tā nenotiek, tiek ģenerēti arvien jauni likumprojekti, kas paģēr mums visiem un mūsu bērniem maksāt vairāk. Jo Kalpotāju kungi ir aizmirsuši, ka viņi nav Kungi. Kungi ir tie, kas uzņemas galējo atbildību, kas pieņem darbā un kas atlaiž tos, kas iedomājas sevi par neatbilstoši dārgiem esam.

 

Kalpotājiem nesagādāja nekādas grūtības vienu miljardu vai 37 procentus no MŪSU valsts budžeta iemest vienā bankā uz nezināmi ilgu laiku vai uz visiem laikiem, tādējādi darbos parādot, kādas ir viņu prioritātes. Un necerēt, ka kādreiz viņi spēs domāt par reālu veselības aizsardzības vai izglītības sistēmu pietuvināšanas to patērētājiem.

Šie kalpotāji ir maskēti boļševiki, dažreiz viņi ir maskējušies paši no sevis. Tie iekļaujas tajos 55% Latvijas iedzīvotāju, kurus 1919. gadā Andrievs Niedra uzskatīja par nenobriedušiem, lai uzņemtos atbildību par valsts attīstības veicināšanu, nevis zagšanu no sev tuvākā un sarkanā terora. Tas bija Niedras arguments pret neatkarīgas Latvijas iespējamību, lai gan viņš uzskatīja, ka lieta nav bezcerīga, vajag tikai realizēt gudru un audzinošu agrārreformu.

 

Es domāju ļoti līdzīgi kā Niedra. Manuprāt, jāpriecājas, ka Kalpotāji savu diktatūru vēl realizē bez sarkanā terora. Tomēr cerēt, ka tie labprātīgi ķersies pie godīga darba un uzņemsies uzņēmējdarbības riskus, nav nekāda pamata. Visticamāk turpināsies šī tendence, ka mūsu Kalpi uzvedīsies kā mūsu Kungi un mēs nespēsim to ietekmēt. Jo esam pārlieku maz, viņu ir nesalīdzināmi vairāk kā Niedraslaika tikai nedaudz vairāk par pusi.

Vienīgais, ko šādos apstākļos var darīt, ir censties palielināt tās naudas daudzumu, kas pastāv ārpus valsts naudas un pār kuru tiek realizēta privāta kontrole. Ja šī nauda ir īsto cilvēku rokās, tad valsts bankrota apstākļos var izdarīt lielas lietas. Beidzot panākt, ka Kalpi zina, ka ir kalpi. Un ka Kungi prot atlaist savus Kalpus tad, ja no tiem nav nekādas jēgas ārpus viņu pašu iedomātās.

Bet es neesmu neierobežots optimists šajā ziņā, esmu teicis to ne vienreiz vien. Man liekas, ka tad, ja cilvēkam trūkst privātas iniciatīvas, tad tas ir uz ilgu, ja ne uz visu laiku. Bezdarbnieki visi kā viens negāzīsies veidot savus biznesus, drīzāk saņems pabalstus, un centīsies no avīzēm uzzināt, kad beigsies krīze un kad valsts atkal dos darbu. Kurās varēs nekalpot, nestrādāt, tikai zagt. Tā, ka Ģenerālprokuratūrai vajadzēs gadus, lai saprastu, ir tā zagšana vai nav. Mēs augsim lēnām, līdz sapratīsim, cik daudz vēl jāaug.

Skatījumu skaits: 1072 | Pievienoja: marta | Reitings: 4.0/1 |
Komentāru kopskaits: 7
7 Rūta  
0
To nu var redzēt, ka niknums bango, pat Viesturs virsrakstā izlaidis burtu, ne jau tikai komentētēji.
Man, domājot par smadzenēm un to mazatalgotiem ārstētājiem, atkal gauži sāpīgi nāk prātā, kā, jāsaka, valsts slimnīcā ar insultu nosprāga mana māmiņa, kuras smadzenes Latvijai bija stipri daudz devušas...

6 Dace  
0
Nav līdz šim nekas redzēts, ka Šlesers būtu ko izdarījis, tikai bļaustīšanās, turklāt sen velk uz Žirinovska līmeni. Par sevi un savu ģimeni gan viņš prot parūpēties, bet tas attiecas tikai uz viņu. Tādu cilvēku paēnā ir samērā droši tīri izdzīvošanas līmenī, bet parasti nav gaisa un draud astma.

5 kaspars  
0
Aija, par Šleseru iesaku vienkārši apkopot informāciju, pirms sapņot par atlaistiem nodokļiem:
Piemēram
http://pagrabs.info/2009/06/03/birkratu-pavelnieks-investoru-braliba/
(man sevišķi patika bilde "vilcienu satiksme pirms Šlesera un pēc)
un turpinājums
http://pagrabs.info/2009/06/06/birokratu-pavelnieks-divi-meli/

===
Par zviedriem - man kaut kā ļoti tuvs likās šodien Zandera teiktais - zviedri paniko ne jau tāpēc, ka "starptautiskā sabiedrība ir sašutusi", bet gan tāpēc, ka var nerealizēties plāns - izmantot mūsu aizdevumu zviedru banku problēmu atrisināšanā. Kā teica Zanders - "eksperimenta trusītis nav gatavs izmēģinājumiem".

===

Runājot par Viestura blogu, laikam jāpievienojas, ka arī es pārmērīgu optimismu neizjūtu. Man šķiet, ka lielākās cerības ir uz tautas spēju pie pietiekošām nepatikšanām mobilizēties, kas patiesībā ir maz ticams, jo vieglāk ir emigrēt.
Par "privātās naudas atrašanos ārpus valsts sektora" - tās pašas par sevi nav zāles. Korupcija to arī nozīmē, ka valsts aparāta darbības tiek regulētas no privātām naudām. Kas tiek negodīgi maksātas.

Ja tauta būtu pietiekoši acīga, tad šito nebūtu tik viegli darīt.

Tāpat, korupciju būtu DAUDZ vieglāk kontrolēt, ja sistēma būtu caurspīdīga. Viens veids, kā caurspīdīgumu panākt - saziņa notiek elektroniski. Pat tas nelaimīgais e-paraksts - vispār viņu VAR izmantot, lai nu arī tam projektam ir daudz trūkumu. Un izmantošana neprasītu lielas investīcijas. Bet ... projekts ir atzīts par neveiksmīgu. Domāju, ka zinu kāpēc. Tāpēc, ka pat tik neliels ieguldījums e-pārvaldē ļoti apgrūtinātu korupciju tajā.


4 Dace  
0
Biju pie viena cilvēka slimnīcā. Pie ļoti tuva... Problēma nopietna, neviens nezina, kā un kas būs, vai izdosies — šādas operācijas Latvijā veic ļoti nesen. Ārste jauna, laikam vēl rezidente, bet Latvijā ir tikai daži šādi speciālisti. Neviens šādā situācijā negrib, lai viņu "griež" neizgulējies ārsts (iepriekšējā diena poliklīnikā, tad naktsdežūra utt.). Tā nu pacienti pēc savas izpratnes cenšas.

Protams, domāju, ka ārsti zina, kā viss notiek: aplokšņu čabināšana, kafijas paku slēpšana utt. vajadzētu būt diezgan pazemojoši, par to domājot. Palāta zum šajos "pateicību projektos": nevienam gan nebija prasīts, bet cilvēki grib kaut ko iedot. Protams, ka tur ir savi psiholoģiskie aspekti, turklāt abās pusēs, bet ja tā tīri vienkārši, bez psiholoģijas?

Ja es aizeju uz privātu medicīnas iestādi, tad viss ir skaidrāks par skaidru: cenrādis pie sienas, un miers. Vai kā ar psihoterapeitiem: mutiska vienošanās.

Bet valsts slimnīcā? Tur var dabūt palauzīt galvu, jo visi taču zina, ka ārsti nav atbilstoši atalgoti. Nav runa par to, kādas mašīnas tur stāv, cik dārgas utt., bet gan par to, ka šis darbs tomēr ir vērtīgāks par visiem citiem. Turklāt šaubos, vai tagad, pat ar visām optimizācijām, kāda ministrijas papīrstūmējmeitene saņem vien tos neiroķirurgam atmestos Ls 300...

Kādā interneta forumā izlasīju tekstu: "Ja nav pietiekami saprāta, lai strādātu valsts pārvaldē, nevajag skaust". Tā bija atbilde puisim, kurš rakstīja par visiem individuālā uzņēmēja riskiem, par tiem pašiem, par kuriem runāts šeit, par to, ka viņš neredz jēgas maksāt nodokļus. Toreiz biju dusmīga līdz nāvei. Ne tikai 24 stundas. Tāda ir viņu domāšana, savas vērtības apzināšanās.

Psihoterapeiti mudina apzināties savu vērtību, bet dažam labam gan vajadzētu purniņu šur tur iemērkt un to vērtību bišku pašķaidīt.


3 Aija  
0
Varbūt mums pa visiem izdodas saprast?
Mēs taču šīs pateicības dodam paši un varbūt tieši šī iemesla dēļ.
Negribas tak, ka mūsu smadzenēs iejaucas cilvēks, kurš atzīts par 30 reižu nekompeentāku cilvēku kā, piemēram, nabaga Rimšēvičs.
Tad jau tā kompetence jāpaaugstina pašiem...kā nu protam...

2 Dace  
0
Mani šis raksts tā satracināja, ka dabūju apēst 2 bulciņas, kaut nevajadzētu (pilnīgi noteikti nedrīkstētu) nevienu. Patiesībā ļoti veiksmīgs kopsavilkums par tik daudzām lietām.

Tas puiss, kurš tagad vada PAREX (bet tā taču patlaban ir valsts banka), teica, ka viņam, tāpat kā visiem, arī esot saistības un tāpēc viņa algu drīkstēs aiztikt ļoti ierobežoti. Mana parafrāze gan, bet ideja ir saglabāta. Tad jau mēs tikai aizņemsimies, jo šim taču pienākas patēriņa kredīts ledusskapim...

"Granddāma"... jā, vispār valoda visu laiku interesanti attīstās :)

Par ārstu pateicībām: man visu laiku šķiet, ka tai lietai nav pieiets no pareizās puses. Nu, nevarēs apkarot aploksnes, kamēr tik ilgi mācījies profesionāls speciālists tiks tā vērtēts. Varbūt man ir tāda iecietīga attieksme tāpēc, ka no manis nekad nekas nav mēģināts izspiest; varbūt tālab, ka nav īsti "tovarnij vid", lai reketētu. Varbūt saslimstot man ir tāds pekīnieša feiss, ka izskatos bezcerīga tāpat...

Lai nu kā, bet valsts taču pērk ārsta pakalpojumu. Piedāvātā cena stāsta, kāda ir pircēja attieksme — nekāda. Tad kas sanāk? Tautai pašai jāpērk, apejot "granddāmas" utt.


1 Aija  
0
Rrrr! Gruzdošās dusmas Viesturs tikai audzē augumā!
Dažādas pārdomas man šorīt. Vakar jutu, ka pilnīgs bezpalīdzības kamols sakāpj līdz kaklam, lasot internetā "ekspertu" atziņu, ka mūsu kreditori - starptautiskie aizdevēji grauj (!!!!!) MŪSU VALSTI. Es, protams, nezinu, kas tie par ekspertiem, bet stulba sajūta vienalga.
Šai sakarā nevar neuztvert ar zināmu sajūsmu šā rīta Šlesera paziņojumu, ka viņš valdības pakalpīgās politikas vietā ietu diametrāli pretēju ceļu. Nodokļus uzņēmējiem nevis celtu, bet līdz nullei zemē, lai uzņēmēji nevis bēg , bet nāk.

Par kompetenci - mani spilgtākie piemēri nāca pagājušo nedēļu. Kāds Stradiņu neiroķirurgs teica, viņu alga tagad saniedz 300 latus uz rokas. Jautājumu daudz atbilžu nav. Vai cilvēks, kurš ārstēšanas pēdējā etapā (tā bieži dēvē Universitātes slimnīcas, jo Latvijā augstāka līmeņa ārstēšanas nav), ir pinvarots un sertificēts iejaukties pašā svarīgākajā organisma daļā - smadzenēs, dīkst būt šādi novērtēts? Kā tiek apliecināta viņa kompetence? Kā valsts veicina kukuļdošanas apkarošanu? Kā neiroķirgam neņemt "pateicību"? utt. utt. Manuprāt, Valstij visdārgākais ir Cilvēks, Cilvēkam visdārgākā Galva, bet Galva, kurā nav Smadzeņu, nerada ne Idejas, ne Domas, tā Nejūt. Tā to visu nedara arī tad, ja iejaucas NEKOMPETENTS speciālists. Tātad - secinu - neiroķirurgs latvietim svarīgāks par Rimšēviču. Jo arī pēc neveikmīgām LB aktivitātēm, mēs turpinam just un spriest.

Otrs - skolotājam ir jāizstrādā 2 slodzes, lai nopelnītu tos pašus minēto 300. Kā to var dabūt gatavu? Tā labā lieta ir tā, ka mūsu bērniem nu tiek dažādas fakultatīvas stundas, stundas talantīgiem bērniem, pagarinātās grupas utt. Un trakākais apsveikums, ko dzirdēju šorīt skolotāju dienā bija radio StarFM - Paldies Jums un neņemiet galvā!


Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]

Statistika